ПАВЛОВА» ДЕСЕРТІНІҢ ТАРИХЫ

Main Article Content

Саяжан Асхатқызы Куанышпаева

Аңдатпа

Бұл мақалада «Павлова» десертінің шығу тегі мен мәдени эволюциясы қарастырылады, оның символдық мәні мен тұрақты танымалдылық себептері талданады. Зерттеу атақты балерина Анна Павлованың гастрольдік сапарларына байланысты туған Австралия мен Жаңа Зеландия ұсынатын екі бәсекелес нұсқаның тарихи негіздерін қамтиды. Сондай-ақ десерттің атауын қалыптастыруда мифтендіру, маркетинг пен ұлттық бірегейліктің рөлі ашылады. «Павлова» дайындаудың технологиялық ерекшеліктері сипатталып, бұл классикалық рецепттің ғасырдан аса уақыт бойы өзектілігін жоғалтпауы түсіндіріледі. Автор десерттің гастрономия, тарих, мәдениет және өнер символикасының түйісуінен туған феномен екенін көрсетеді.

Article Details

Журналдың саны
Бөлім
Мақалалар

##submission.citations##

Leach, H. (2008). The History of the Pavlova Dessert (in Russian). Dunedin: University of Otago Press, 120 p.

(Classic study of the dessert’s origin.)

Money, K. (1982). Anna Pavlova: Her Life and Art (in Russian). London: Collins Publishers, 256 p.

(One of the most authoritative biographies of the ballerina.)

Leach, H. (2009). Pavlova: The Evolution of a National Dish of New Zealand (in Russian). Journal of New Zealand Studies, (7), 47–60.

(A scientific article on the development of the dessert.)

Drummond, A., & Wilkie, A. (1950). Regional Cuisine of Australia (in Russian). Sydney: Angus & Robertson, 412 p.

(A recipe collection containing early Australian versions of Pavlova.)

Pavlova, A. (1932). My Life (in Russian). London: H. Jenkins Ltd., 308 p.

(Autobiography of the ballerina and an important source about her tours.)

Simons, M. (2013). “Sweets of the Empire: A Cultural History of the Pavlova” (in Russian). Australian Journal of Food History, 5, 21–39.