ДӘСТҮРЛІ ЕМЕС ШИКІЗАТТЫ ҚОЛДАНА ОТЫРЫП, ҚЫСҚА ПЕЧЕНЬЕ ТЕХНОЛОГИЯСЫ МЕН РЕЦЕПТУРАСЫН ҚҰРУ

Main Article Content

Айшат Мұратқызы Рысбай
Гүлдәурен Айткалейқызы Әжібаева
Нұрайна Бағланқызы Жарылқасын
Аружан Мұратқызы Қайырмағамбетова

Аңдатпа

Цикорий - емдік және тағамдық қасиеттерімен танымал Астер тұқымдасының (Asteraceae) өсімдігі. Цикорийдің негізгі компоненттеріне биологиялық белсенді заттардың әртүрлі кластары жатады, атап айтқанда оның тамыры цикорийдегі еритін талшықтардың негізгі көзі болып табылатын полисахарид инулинге бай. Инулин - гликозидтік байланыстармен байланысқан фруктоза молекулаларынан тұратын полисахарид. Ол пребиотик ретінде жіктеледі, яғни ішектегі жақсы бактериялардың өсуіне және белсенділігіне ықпал ететін зат. Ғылыми зерттеулер инулиннің ас қорытуды жақсарту, иммундық жүйені ынталандыру, қандағы глюкозаны реттеу және холестеринді төмендету сияқты бірқатар жағымды қасиеттері бар екенін көрсетеді.

Article Details

Журналдың саны
Бөлім
Мақалалар

##submission.citations##

Ahmed W., Rashid S. Functional and therapeutic potential of inulin: A comprehensive review // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. -2019. -59(1). - Р. 1–13.

Yang S., Sun X., Wang L., Jiang X., Zhong Q. The complete chloroplast genome sequence of Chicory (Cichorium intybus L.) // Mitochondrial DNA Part B. -2019. - 4(1). –P.1533–1534.

Vyutnova O.M. Economic importance and medicinal properties of chicory culture // Vegetables of Russia. -2017. - No. 5. - P. 66.

GOST ISO 13299-2015 Organoleptic analysis General guidelines for compiling an organoleptic profile: introduced for the first time: date of introduction 205-01-01 / developed by BelGISS. Moscow: standartinform, 2015. - 28 p.